Petrass

Een testament opstellen: waar moet je op letten?

Of je nu gaat samenwonen of kinderen wil krijgen, veel mensen stellen vroeg of laat een testament op. In het kort is een testament een document waarin staat wat er na je overlijden allemaal gebeurt met je bezittingen en je schulden. Als je dit niet doet, bepaalt de wet wie wat krijgt. Maar waarop moet je eigenlijk letten als je een testament opstelt?

Wat kun je in een testament vaststellen?

In een testament kun je verschillende dingen regelen. Een belangrijke reden is het regelen van de voogdij van de kinderen. Een andere reden die vaak wordt genoemd om een testament op te stellen is dat het de mogelijkheid biedt om zelf erfgenamen te benoemen. Als je bijvoorbeeld niet getrouwd bent, maar wel wil dat je partner je erfgenaam wordt, kan dit de uitkomst bieden. Er zijn nog vele andere redenen, maar kort gezegd komt het er allemaal op neer dat jij de regie behoudt over je erfenis: jij bepaalt wat er met je bezittingen en je schulden bepaald. Een ander voordeel is dat het discussie tussen de nabestaanden voorkomt.

Hoe stel je een testament op?

Een testament stel je op bij een notaris. Als je een testament op wil stellen, maak je een afspraak met een notaris en bespreek je met hem of haar al je wensen. Daarna zet de notaris deze wensen om in juridische bepalingen. Na het controleren van het opgestelde en nadat de notaris zich ervan verzekerd heeft dat alle gevolgen van het testament helder zijn, zet zowel jij als de notaris een handtekening. Hierdoor is het testament officieel en wordt het ingeschreven in het zogenaamd Centraal Testamentenregister. Het opstellen van een testament is niet gratis en kost rond de €500,-, al hangt dit bedrag af van je wensen en van de notaris. Daarnaast is het opstellen van een testament ook leeftijdsgebonden, zo kan het vanaf 16 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *